23 Απριλίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η βορειοανατολική Αφρική αντιμέτωπη με επισιτιστική κρίση

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αφρικής (Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Ερυθραία και Σομαλία) θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πείνας, καθώς η περιοχή βιώνει τις ξηρότερες συνθήκες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Η ξηρασία αυτή, η χειρότερη από το 1981, απειλεί τη διαβίωση ολόκληρης της περιοχής. Χιλιάδες εκτάρια καλλιεργειών έχουν ήδη χαθεί και η έλλειψη νερού καταστρέφει και το ζωικό κεφάλαιο.

Η έλλειψη νερού έχει ήδη προκαλέσει επιδημίες μολυσματικών ασθενειών, όπως η ιλαρά και η χολέρα.

Τρεις διαδοχικές περίοδοι ξηρασιών σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, την πανδημία του κορονοϊού και τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας επηρεάζουν την επισφαλή επισιτιστική κατάσταση της Αφρικής, και έχουν οδηγήσει την Αιθιοπία, την Κένυα, το Νότιο Σουδάν και τη Σομαλία στην ανάγκη άμεσης επισιτιστικής βοήθειας.

Η Κάριτας Αυστραλίας έχει ξεκινήσει την Έκκληση για την επισιτιστική κρίση στην Αφρική με σκοπό την παροχή επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες στο Κέρας της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας, της Σομαλίας και της Ερυθραίας. «Εκατομμύρια άνθρωποι στο Τζιμπουτί, την Ερυθραία, την Αιθιοπία και τη Σομαλία αντιμετωπίζουν μια καταστροφική κρίση πείνας, που είναι πιθανό να είναι η χειρότερη που έχουμε δει στη ζωή μας», ανέφερε ο Aloysius Canete, επικεφαλής της Κάριτας Αυστραλίας για τις ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Αφρική.

«Αυτό που κάνει την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής ιδιαίτερα σοβαρή είναι ότι ακόμη και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα βασίζεται στην Ουκρανία και τη Ρωσία για περίπου το 50% του σιταριού και του καλαμποκιού τους. Αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπιστική ανταπόκριση θα γίνει πιο ακριβή και περίπλοκη μόλις εξαντληθούν τα υπάρχοντα αποθέματα», ανέφερε ο Canete.

Η Catholic Relief Services έχει ήδη ανταποκριθεί με έκτακτη επισιτιστική βοήθεια, νερό και κατάρτιση για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Παράλληλα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι 18 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο πείνας τους επόμενους τρεις μήνες, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, την πανδημία του κορωνοϊού, τους κλιμακωτικούς κραδασμούς και το αυξανόμενο κόστος.

Η επισιτιστική κρίση μπορεί να πιέσει αυξημένο αριθμό ανθρώπων να μεταναστεύσουν από τις πληγείσες περιοχές, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων κινδυνεύει από σοβαρή πείνα σε όλη την περιοχή από το 2014 και τέσσερις χώρες -η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι και ο Νίγηρας- αντιμετωπίζουν «ανησυχητικά επίπεδα», με σχεδόν 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν επίπεδα έκτακτης ανάγκης επισιτιστικής ανασφάλειας εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πηγές: cnn, croix

Προηγούμενο Άρθρο

Νεκρώσιμη Ακολουθία αδελφής Θεοφανίας Χατζηιωάννου

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας επέλεξε 21 νέους καρδιναλίους

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί για Διαγενεακή Αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης

Ευαισθητοποίηση για το Κοινό Καλό των Θαλασσών του κόσμου Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί για Διαγενεακή Αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης Ένα σημαντικό συνέδριο, «Το κοινό καλό και οι κοινές μας θάλασσες», πραγματοποιήθηκε στην […]

Η δεύτερη και η τρίτη ημέρα του Συμποσίου «Ποιμένες και λαϊκοί πιστοί πορεύονται μαζί»

ανταπόκριση του π. Μάρκου Φώσκολου Τον τόνο της 2ης ημέρας του Συμποσίου, το έδωσε η φράση του καρδ. του Κεμπέκ πως χρειάζεται μια καλή προετοιμασία των λαϊκών, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχοντας αυτή […]

Αμαζονία: Ιησουίτες στο πλευρό των ιθαγενών ενόψει της Συνόδου

Συνέντευξη με τον πατέρα Renato Colizzi, πρόεδρο των Magis, το Κίνημα Δράσης των Ιησουιτών για την ανάπτυξη: να ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές κοινότητες ξεκινώντας από τους νέους. Η προστασία της τοπικής γλώσσας και της περιβαλλοντικής κληρονομιάς […]