12 Ιανουάριος 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κίνα, χειροτονήθηκε και δεύτερος επίσκοπος μετά από συμφωνία με την Αγία Έδρα

Δύο ημέρες μετά την χειροτονία του επισκόπου Jining/Wulanchabu, σήμερα στην Κίνα τελείται η χειροτονία του επισκόπου Stefano Xu Hongwei, προερχόμενου από την επισκοπική διοίκηση του Hanzhong, στα βορειοδυτικά της χώρας, της επαρχίας του Shaanxi. Η δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Βατικανού.

Η Προσωρινή Συμφωνία μεταξύ Αγίας Έδρας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας η οποία υπογράφηκε στο Πεκίνο στις 22 Σεπτεμβρίου 2018, αποδίδει καρπούς όσο αφορά στην κοινωνία και στην αρμονία. Σήμερα, με Ποντιφική Εντολή, ο σεβασμιότατος Stefano Xu Hongwei χειροτονήθηκε βοηθός επίσκοπος του Hanzhong. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας. Ο σεβασμιότατος Stefano Xu Hongwei, δήλωσε ο Matteo Bruni, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, «έλαβε την Ποντιφική Εντολή» και «η χειροτονία του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ Αγίας Έδρας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας». Η τελετή έλαβε χώρα σε μια επίσημη και συμμετέχουσα ατμόσφαιρα, παρουσία όλων των επισκόπων της επαρχίας Shaanxi.

 

Τα βήματα ενός γόνιμου διαλόγου

Την περασμένη Δευτέρα, και πάλι με Ποντιφική Εντολή, όπως διευκρίνισε χθες ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Matteo Bruni, χειροτονήθηκε ακόμη ένας ιεράρχης, ο σεβασμιότατος Antonio Yao Shun, επίσκοπος του Jining/Wulanchabu, στην εσωτερική Μογγολία. Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά από την προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον διορισμό των επισκόπων, επομένως, η ζωή της Εκκλησίας της Κίνας καταγράφει δύο σημαντικά γεγονότα, «καρπός μιας σταδιακής και αμοιβαίας προσέγγισης», «που καθορίζεται μετά από μια μακρά διαδικασία σταθμισμένων διαπραγματεύσεων». Η συμφωνία, διαβάζουμε επίσης στον ανακοινωθέν που συνόδευε την ανακοίνωση της κοινής υπογραφής, «προβλέπει περιοδικές αξιολογήσεις σχετικά με την εφαρμογή της» και αφήνει χώρο για μια κοινή ελπίδα για «γόνιμη και μακροχρόνια πορεία θεσμικού διαλόγου», ώστε να συμβάλλει «θετικά στη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας στην Κίνα, για το καλό του Κινεζικού λαού και την ειρήνη στον κόσμο».

 

Η προσοχή του Πάπα Φραγκίσκου για το μικρό ποίμνιο στην Κίνα

Οι Καθολικές κοινότητες της Κίνας είναι «καθημερινά» παρούσες στην προσευχή του Ποντίφικα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, στο Μήνυμα προς τους Καθολικούς Κινέζους και στην καθολική Εκκλησία, που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες μετά την υπογραφή στο Πεκίνο, με θέμα: «Η αγάπη του είναι παντοτινή, η πιστότητά του από γενιά σε γενιά». Στην επιστολή, ο Πάπας Bergoglio εστιάζει πρώτα απ’ όλα με «αισθήματα ευχαριστιών προς τον Κύριο και ειλικρινούς θαυμασμού» για το «δώρο» της «πιστότητας», «της σταθερότητας στην προσπάθεια» και «της ριζωμένης εμπιστοσύνης στην Πρόνοια του Θεού». «Από την πλευρά μου – διαβάζουμε ακόμη – πάντα έβλεπα την Κίνα ως μια γη πλούσια από μεγάλες ευκαιρίες και τον κινεζικό λαό ως δημιουργό και φύλακα μια ανεκτίμητης κληρονομιάς πολιτισμού και σοφίας, που έχει εξευγενιστεί αντιστεκόμενος στις αντιξοότητες και ενσωματώνοντας τη διαφορετικότητα, και ότι δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα έχει έρθει σε επαφή με το χριστιανικό μήνυμα».

 

 «Είναι επίσης πεποίθησή μου ότι η συνάντηση μπορεί να είναι αυθεντική και γόνιμη μόνο εάν πραγματοποιείται μέσω του διαλόγου, δηλαδή της γνωριμίας μας, του αλληλοσεβασμού και «της κοινής πορείας» μας για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος ανώτερης αρμονίας. (Πάπας Φραγκίσκος – Μήνυμα προς τους Κινέζους Καθολικούς και την παγκόσμια Εκκλησία)

Στο μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται επίσης στην προσωρινή συμφωνία ως «καρπό ενός μακρύ και πολύπλοκου θεσμικού διαλόγου της Αγίας Έδρας με τις Κινεζικές κυβερνητικές Αρχές, που εγκαινιάστηκε ήδη από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄ και συνεχίστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο». «Δεν πρόκειται για διορισμό αξιωματούχων για τη διαχείριση θρησκευτικών ζητημάτων – γράφει ο Ποντίφικας προσκαλώντας «επισκόπους, ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς πιστούς» να «αναζητούν όλοι μαζί καλούς υποψηφίους» όσο αφορά στη «λεπτή και σημαντική επισκοπική υπηρεσία» – αλλά να έχουμε αυθεντικούς Ποιμένες σύμφωνα με την καρδιά του Ιησού, που δεσμεύονται να εργάζονται γενναιόδωρα στην υπηρεσία του λαού του Θεού, ιδιαίτερα των φτωχότερων και των πιο αδύναμων, και που θεωρούν θησαυρό τα λόγια του Κυρίου».

 

Η μεγάλη οικογένεια της Εκκλησίας

Οι δύο επισκοπικές χειροτονίες αυτών των ημερών προηγήθηκαν του λυκόφωτος ενός σημείου προσέγγισης, τον περασμένο Οκτώβριο. Για πρώτη φορά, πράγματι, δύο επίσκοποι, ο σεβασμιότατος Giuseppe Guo Jincai και ο σεβασμιότατος Giovanni Battista Yang Xiaoting, μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην 15η Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων με θέμα: «Οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της κλήσης». Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας Θείας Λειτουργίας της Ασίζης, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει θερμή υποδοχή στους ιεράρχες της ηπειρωτικής Κίνας. «Η κοινωνία όλων των επισκόπων με τον διάδοχο του Πέτρου – παρατήρησε – έγινε ακόμα πιο φανερή χάρη στην παρουσία τους».

 

Μετάφραση: ρφ/kantam.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ιστορίες ιεραποστόλων που αναζωπυρώνουν το πάθος για το Ευαγγέλιο

Επόμενο Άρθρο

Τήνος: Νέος Διάκονος στην Εκκλησία μας

You might be interested in …

Ημέρα της Γης: ο Πάπας Φραγκίσκος προτρέπει σε υπευθυνότητα για το κοινό μας σπίτι

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2024, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει σε όλους το καθήκον μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να διαφυλάξουμε την ειρήνη. Καθώς ο κόσμος γιόρτασε την Ημέρα της Γης τη Δευτέρα 22 […]

Ινδία – Ιερέας-μαχητής κατά του κορωνοϊού απεβίωσε…

Καθημερινά ανακοινώνονται νέες περιπτώσεις ιερωμένων νοσησάντων και θανόντων από τον covid19: 22 κρούσματα στο Μεξικό, ένας Επίσκοπος στο νοσοκομείο στην Παραγουάη, ο επαρχιακός ηγούμενος των Σαλεσιανών στην Καλκούτα και δυστυχώς, δύο ηλικιωμένοι ιταλοί, ιεραπόστολοι από […]

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στην Πράγα

Σύνοδος για τη Συνοδικότητα Ηπειρωτική Φάση Ευρώπη Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ηπειρωτικής φάσης της Συνόδου για την Ευρωπαϊκή ήπειρο με ένα προσωρινό έγγραφο που τώρα θα συζητηθεί μεταξύ των Επισκόπων. «Είμαι ανακουφισμένος. Και ακόμη […]