22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τα Καθολικά Πανεπιστήμια πρέπει να εμπλακούν στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τα καθολικά πανεπιστήμια δεν πρέπει να αποθαρρύνονται μπροστά στους τρομακτικούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στην ηθική ανάπτυξή της, δήλωσε ο επικεφαλής της Ποντιφικής Συνόδου για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση.

Τα καθολικά πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα «σε μια λεπτή άσκηση ευθύνης» στη «νέα ιστορική εποχή» που αντιπροσωπεύει η τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ο καρδινάλιος José Tolentino de Mendonça, επικεφαλής της Ποντιφικής Συνόδου. «Τα πανεπιστήμια και, ακόμη περισσότερο, τα πανεπιστήμια που μοιράζονται την αποστολή της εκκλησίας, βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι πολιτιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών δυνατοτήτων».

Υπενθυμίζοντας τα λόγια του πάπα Φραγκίσκου, είπε ότι «η απλή εκπαίδευση στη σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών δεν θα αποδειχθεί επαρκής» και ότι «δεν αρκεί απλώς να εμπιστευόμαστε το ηθικό αίσθημα των ερευνητών και των προγραμματιστών συσκευών και αλγορίθμων», σηματοδοτώντας την ανάγκη ανάπτυξης «αλγο-ηθικής».

Ο καρδινάλιος μίλησε στις 13 Ιουλίου κατά την έναρξη ενός συνεδρίου στο Μιλάνο με τίτλο «Το μέλλον των καθολικών πανεπιστημίων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», το οποίο διοργανώθηκε από τη Στρατηγική Συμμαχία Καθολικών Ερευνητικών Πανεπιστημίων, ένα διεθνές δίκτυο κορυφαίων καθολικών πανεπιστημίων αφιερωμένων στην έρευνα.

«Τα καθολικά πανεπιστήμια πρέπει όντως να διαλέγονται με το νέο, να εργάζονται αμείλικτα πάνω σε τρέχοντα ερωτήματα και ζητήματα και να καθιερωθούν ως μεγάλα εργαστήρια του μέλλοντος», είπε, καθώς αναμένεται «όχι μόνο να διαφυλάξουν ενεργά την ευγενή μνήμη των περασμένων χρόνων, αλλά και να είναι οι ανιχνευτές, και οι κοιτίδες, του αύριο».

Η επόμενη «μεγάλη επένδυση» στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι «ανθρώπινη», είπε ο καρδινάλιος.

Με το βλέμμα στραμμένο στους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η Ποντιφική Σύνοδος που ηγείται ο καρδινάλιος Tolentino έχει εργαστεί για να φέρει κοντά ηγέτες της τεχνολογικής βιομηχανίας για να συζητήσουν την ηθική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τον Ιανουάριο, ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης από εταιρείες όπως η Microsoft και η IBM και τους προέτρεψε να διασφαλίσουν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα προωθεί πρακτικές διακρίσεων.

Ο καρδινάλιος Tolentino υπενθύμισε την πεποίθηση του Πάπα ότι «μόνο οι πραγματικά συμπεριληπτικές μορφές διαλόγου μπορούν να μας επιτρέψουν να διακρίνουμε με σύνεση πώς να θέσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τις ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία της ανθρώπινης οικογένειας».

Επενδυτικά η χρηματοδότηση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη αυξηθεί από 12,75 δισεκατομμύρια δολάρια σε 92 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2015-22, σύμφωνα με το Statista.

Η επόμενη «μεγάλη επένδυση» στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι «ανθρώπινη», δήλωσε ο καρδινάλιος: «Μια επένδυση στη μόρφωση κάθε μέλους της ανθρώπινης οικογένειας, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει το γνωστικό, δημιουργικό, πνευματικό και ηθικό δυναμικό του και έτσι να συμβάλει, με εξειδικευμένο τρόπο, στο κοινό καλό».

«Το μεγάλο ερώτημα πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να είναι ανθρωπολογικό. Οι προκλήσεις που τίθενται στην εκπαίδευση δεν μπορούν να είναι άλλες από εκείνες που τίθενται, σήμερα, στο ανθρώπινο πρόσωπο», δήλωσε ο καρδινάλιος.

Για τον λόγο αυτό, τα καθολικά πανεπιστήμια πρέπει να υπενθυμίσουν ότι «δεν ζουν για τον εαυτό τους», είπε. «Αντιθέτως, αναπτύσσονται στο βαθμό που γίνονται ικανά να ακούν, ικανά να ασκούν με συνυπευθυνότητα συνεργατικές πρακτικές και να δημιουργούν συνάντηση ανθρώπων και πολιτισμών».

«Αυτό απαιτεί δημιουργική ευφυΐα, αλλά και διάκριση που δεν μπορεί να είναι μερική, ούτε αυτοσχεδιαστική, αλλά να βασίζεται σταθερά στις αξίες του ατόμου», είπε.

Ωστόσο, ο καρδινάλιος Tolentino προέτρεψε τους ηγέτες της καθολικής εκπαίδευσης «να μην αποθαρρύνονται από τις δυσκολίες αυτής της ιστορικής περιόδου και να τις αντιμετωπίζουν, μάλλον, φωτισμένοι από εκείνη την εμπιστοσύνη που εκπέμπει η χριστιανική πίστη».

«Εκείνοι που βρίσκονται στον πανεπιστημιακό κόσμο δεν μπορούν να αντέξουν να μην έχουν ελπίδα. Η ελπίδα είναι η αποστολή μας», δήλωσε ο καρδινάλιος. «Δεν είναι επιφανειακή αισιοδοξία, αλλά το να ξέρουμε πώς να ρισκάρουμε με τον σωστό τρόπο».

Προηγούμενο Άρθρο

Η Βιβλιοθήκη των Ιησουιτών στην Lifo

Επόμενο Άρθρο

Διαγωνισμός Φωτογραφίας:  «Η Γη που Μοιραζόμαστε» 

You might be interested in …

Τα ανθρώπινα δικαιώματα (προσφύγων και μεταναστών) και μια πρόσφατη δικαίωση (στη Σάμο)

Ο Οκτώβριος 2024 είναι ένας «καλός» μήνας για την προστασία των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων ατόμων απέναντι σε κρατικές σκοπιμότητες, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Καταρχήν και τα ιταλικά δικαστήρια απέτρεψαν τα σχέδια της κυβέρνησης […]

Ένα δώρο για όλη την ανθρωπότητα

Ένα δώρο για όλη την ανθρωπότητα Δήλωση της επιτροπής Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ευρώπης με την ευκαιρία της 70ής επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων   Πριν από 70 χρόνια, στις 10 Δεκεμβρίου 1948 στο […]