22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

H σιωπή των ναών θα είναι όπως η σιωπή του Τάφου

 
Λόγω της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που προκαλείται από τον κοροναϊό, το Πάσχα θα τελεστεί φέτος στις περισσότερες χώρες του κόσμου από τους ιερείς χωρίς την παρουσία των πιστών.
 
Μία σιωπή που μας φέρνει απευθείας πίσω στον τάφο της Ιερουσαλήμ, την πρώτη νύχτα μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας. Εκεί, μπροστά στον τάφο αυτόν, υπήρχε η ίδια σιωπή. Το υπενθυμίζει ο π. Bernardo Cervellera σε ένα άρθρο στο Asia News. Σήμερα, πράγματι, “όλος ο κόσμος μοιάζει με ένα μεγάλο μνήμα που θέτει σε αμφισβήτιση τις αξιώσεις μας για ευτυχία”, γράφει ο ιερέας.
 
Το Πάσχα με τις Ι. Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών
Και στην Ασία οι περισσότεροι ναοί είναι ανοιχτοί μόνο για προσωπική προσευχή, και δεν είναι δυνατή η συλλογική συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία. Επομένως, η πιο σημαντική περίοδος του χρόνου για τους χριστιανούς δεν θα έχει πολυφωνικές χορωδίες, φώτα ή λουλούδια, αλλά θα φέρει στην καρδιά μας την Ανάσταση ενός Θεού που έγινε άνθρωπος για μας, παίρνοντας επάνω του όλες μας τις αμαρτίες, μέχρι να θυσιάσει τον εαυτό του στον Σταυρό για τη σωτηρία όλης της ανθρωπότητας.
 
“Η ψαλμωδία του ‘Αλληλούια’ το βράδυ της Ανάστασης ίσως να ψιθυριστεί, ώστε η ανάσα των ψαλτών να μην εξαπλώσει γύρω τα μόρια του κορωνοϊού από θετικά, αλλά ασυμπτωματικά άτομα”, γράφει ο π. Cervellera μιλώντας για “ένα Πάσχα περιορισμένο στα βασικά, απογυμνωμένο, με άδειο τον ναό”. Αλλά η καρδιά του χριστιανού είναι ικανή να ανακαλύψει και σ’ αυτές τις καταστάσεις τη σιωπή του πρώτου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, στον οποίο αποτέθηκε ο Ιησούς.
 
Πάσχα: μπροστά στον Τάφο βρίσκουμε την ίδια σιωπή
Κι εκεί βασίλευε σιωπή, και δεν υπήρχε κανένα πλήθος πιστών μπροστά. Κι όμως, είναι η στιγμή που ο Θεός φανερώθηκε σε όλο το μεγαλείο Του, “όταν η Ζωή ξανάρχισε να ρέει στο σώμα του Σωτήρος”. Έτσι, στις εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, αυτό το Πάσχα θα χαρακτηριστεί “από τις απουσίες και τη σιωπή που για πρώτη φορά στην ιστορία συνόδευσαν τη νίκη της Ζωής επί του θανάτου”.
 
Το ερώτημα που τίθεται είναι τότε εάν αυτή η πίστη, μέσα στη σιωπή των άδειων και κλειδωμένων εκκλησιών, μπορεί να φέρει την ίδια παρηγοριά στον υπόλοιπο κόσμο. Παντού ο ιός έχει φέρει φόβο, ανησυχία και πόνο. Κάθε μέρα μετράμε τον αριθμό των προσβεβλημένων ατόμων, ελπίζοντας ότι δεν θα είμαστε εμείς οι επόμενοι. Και είμαστε τυχεροί μόνο και μόνο επειδή μέχρι στιγμής ο ιός έχει εξαπλωθεί κυρίως σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας, λίγο ή πολύ, λειτουργούν ικανοποιητικά.
 
Ο φόβος μήπως ο ιός χτυπήσει τις φτωχότερες χώρες
Τι θα συμβεί όταν φτάσει στις φτωχές χώρες, οι οποίες δεν έχουν την ευκαιρία να θεραπεύσουν τους αρρώστους ακόμη και σε περιόδους που δεν υπάρχει ο ιός; “Τη στιγμή που γράφουμε αυτις γραμμές, είμαστε στην αρχή εκείνου που μπορεί να εξελιχθεί σε μια τραγωδία: η εξάπλωση του κορωνοϊού σε χώρες όπως η Ινδία, ή όπως πολλές αφρικανικές χώρες, όπου η στρατιά των φτωχών είναι εκατοντάδες εκατομμύρια και όπου οι δομές υγειονομικής περίθαλψης καταφέρνουν μόλις και μετά βίας να λειτουργήσουν για τους πλούσιους” γράφει ο κληρικός.
 
Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να δούμε ότι ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες και με μεγαλύτερη ευμάρεια  χώρες, ο ιός έχει φέρει στο φως όλες τις αντιφάσεις αυτών των κοινωνιών, σημαδεύοντας τις μέρες πολλών ανθρώπων από την οδύνη του θανάτου και την ανικανότητα του ανθρώπου μπροστά σε γεγονότα όπως αυτά των ημερών μας.
 
Οι ιερείς που έχασαν τη ζωή τους ωθούμενοι από την αγάπη του Χριστού
Πολλοί ιερείς έχασαν τη ζωή τους υπέρ του ποιμνίου τους, φέρνοντας τον λόγο του Θεού στους ασθενείς μέχρι τον τελευταίο. Ένα γεγονός που μας συγκινεί και που θα πρέπει να έχουμε κατά νου την ημέρα του Πάσχα. Υπάρχουν Επίσκοποι που κινητοποιήθηκαν σε όλα τα μέρη του κόσμου, για να είναι μαζί με τους αρρώστους, μεριμνώντας για τη νοσηλεία και τη θεραπεία τους .
 
Αυτό αποτελεί έκφραση μιας άνευ όρων αγάπης και αλληλεγγύης, που δεν μπορεί να προέρχεται μόνο από την εύθραυστη και ευάλωτη ανθρώπινη δύναμη. Όλα αυτά “είναι καρπός της ανάστασης του Ιησού, ο οποίος έχει εξαλείψει την αποξένωσή μας και μας έχει κάνει αδελφούς”. Και παρόλο που πολλοί εξακολουθούν να ζουν με τον εγωισμό τους, σκεπτόμενοι μόνο τους εαυτούς τους,  δούλοι της αμαρτίας που έχει διαφθείρει τον κόσμο, “ο Χριστός αληθώς ανέστη κι εμείς είμαστε τώρα μέρος ενός νέου κόσμου που έχει αρχίσει ν’ ανθίζει επάνω στον άδειο πλέον τάφο”.
 
Για αυτό, “το Άγιο Πνεύμα περιμένει τον προφήτη για να το ανακοινώσει. Το μήνυμα της ανάστασης στους άδειους ναούς χρειάζεται προφήτες για να φέρουν αυτή την ελπίδα στον τάφο του κόσμου”.
 
Πηγή: La luce di Maria
Mετάφραση: π.Λ /kantam.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Στην Πόλη και στον Κόσμο

Επόμενο Άρθρο

O Θεός ανατρέπει τον εφησυχασμό μας για να μας σώσει από τo βάραθρο

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος, προς τις πολιτικές αρχές και το διπλωματικό σώμα της Πορτογαλίας

Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στις πολιτικές αρχές και το διπλωματικό σώμα της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα, μοιράστηκε τα «όνειρά» του για μια πιο ειρηνική και συμπεριληπτική Ευρώπη και παροτρύνει τους νέους που παρευρίσκονται στην Παγκόσμια Ημέρα […]

Ευχές και προσευχές για τον πάπα Φραγκίσκο

  Θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικές αρχές και πιστοί σε όλο τον κόσμο προσεύχονται για την ταχεία ανάρρωση του πάπα Φραγκίσκου. Ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος, εκκλησιαστικές αρχές και οι ηγέτες από όλο τον κόσμο έστειλαν τις διαβεβαιώσεις […]

Όχι χώροι πάρκινγκ ή γκέτο

  Παρέμβαση του προέδρου της Cei, του καρδιναλίου Gualtiero Bassetti, κατά τη συνάντηση στη Ρώμη με τίτλο: «Προωθούμε και ενσωματώνουμε». Ένα σύστημα υποδοχής μεταναστών στην Ιταλία «ολοκληρωμένο και ευρέως διαδεδομένο», «κατάλληλο για τις προκλήσεις που […]